Leta i den här bloggen

onsdag 17 februari 2021

Finns Gud?

 


Finns Gud? Om det moraliska argumentet för Guds existens II.  Det här är del två i Apologias serie om Gudsargument (jag vet inte hur många det ska bli i serien). Den första delen Om designargumentet utifrån universums finjustering är även den som den här skriven av Mats Selander. 

Boken inleds med att kort beskriva vad moralfilosofin är och vad den kretsar kring för frågor. Att moral är mera handling och det vi gör medan etik är mera den teoretiska delen. Den första delen av boken behandlar frågan; vad är moral? Tar upp olika teorier och syner på moral. Det är etisk egoism, etisk relativism, darwinistisk etik, utilitarism, regeletik och dygdetik. 

Del två berör Gud och moralen. Först ger Selander en helhetsbild över moral och kristen tro för att sedan gå in på Gud som moralens grund och det som kallas det moraliska gudsargumentet. Förstås så tar han också upp de invändningar som finns mot det här argumentet. I del tre är sedan en fördjupning i det han skrivit om med en diskussion och slutsats som sammanfattning.   

Med en bok av det här slaget så kan man ha olika förväntningar inför. För det första att den är tungläst, högtravande och svår. Så är det inte. Är man lite intresserad av moraliska frågor så är den en väldigt fin introduktion till det. Sedan kan man läsa vidare om det är någon moralisk inriktning som intresserar mera. Det andra är att man kanske tror man ska få svar på konkreta moraliska frågeställningar. Så är det inte. Moral är svårare och mer mångfasetterad än så. Och det är inte Selanders ärende att ge en massa svar utan att öppna upp för frågorna så att vi var och en kan fördjupa oss i dem.  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar