Leta i den här bloggen

torsdag 10 september 2015

Alberto Manguel, Nattens bibliotek 2


Alberto Manguels bibliotek i den lilla byn i Frankrike är något av det vackraste jag sett. Biblioteket är i en lada från 1400-talet. Jag måste erkänna att det inspirerade mig då jag drömde om mitt eget bibliotek och då det tog form och byggdes.
Alberto har åtminstone 35 000 böcker i sitt bibliotek, så jag har en bit kvar innan jag nått så långt. Men det sägs att en flitig läsare inte hinner med mer än runt 10 000 böcker under sitt liv så det är mycket som blir oläst.
Men han är inte bara känd för sitt bibliotek han är också en erkänt duktig och känd författare.

På dagarna är hans vackra bibliotek en arbetsplats, böckerna står i stram ordning och Manguel läser och bläddrar i dem. Men på kvällarna blir biblioteket en egen livlig värld, där de enskilda böckerna tar kommandot och talar med varandra.
Alberto Manguels tankar flyter fritt och fantasin väcks till liv.

Här berättas om den tjeckiske bibliotekarien som rusade efter den tyska armén på reträtt och krävde att de skulle lämna tillbaka böckerna de lånat.
Här möter vi några colombianska bönder som läser Iliaden och inser att Homeros historia var precis lika deras egen.
Här får vi läsa om olika bibliotek som funnits i historien och om drömmar om bibliotek och hur de kunde se ut.
Vi får även läsa om Manguels eget bibliotek och hur det byggdes och blev till.


Alberto Manguel öppnar våra sinnen. När vi ser - bilder av alla de slag - målade, skulpterade, fotograferade eller framförda på en scen, tillför vi dem våra egna drömmar, kunskaper och fördomar. ingen tolkning är den andra lik.
Manguel lyfter ett dussin fantasifulla bilder - ett mycket personligt urval - och upptäcker förtjust hur var och en försöker berätta en historia för oss.

Han letar efter spåren av Picassos brutalitet mot sina älskarinnor i målningen Guernica och det förflutnas gåtor på en 1400-talsmålning av Robert Campin.
Fotografen Tina Modotti for till Mexico där hon utvecklade ett starkt socialt engagemang. Hennes fotografier av ett par bara fötter i slitna sandaler, eller ett par arbetarhänder slutna om handtaget på en spade, säger allt om de villkor som gällde på den fattiga mexikanska landsbygden.

En bok som vill öppna våra sinnen för den visuella världen.




I en historia om läsning skildrar författaren och bokälskaren Alberto Manguel  det skrivna ordets 6000-åriga historia - från lertavlan och papyrusrullen till CD-rom skivan och hypertexten.
Han berättar om berömda bibliotek, ovärderliga bokskatter, maniska läsare och förbjuden lektyr. Men också om högläsning, läsglasögon, läsställningens betydelse och mycket mycket annat.














Från fjärran land det kom ett bud är den enda roman av Alberto Manguel vi har på svenska. Han
inspirerades att skriva romanen efter att ha mött en skolkamrat som han hade trott blivit dödad under den argentinska militärdiktaturen.
"Han berättade för mig om en lärare som han hade beundrat väldigt mycket, men som hade visat sig vara en sådan som angav studenter till militären och som var ansvarig för att ha torterat några av mina vänner. Jag kände ett behov av att förstå hur man kan bli en sådan dr Jekyll och mr Hyde." Det här berättar Manguel att är bakgrunden till den här romanen.
Det är en resa in mot mörkret, mot den ondska som kanske finns i alla människor, men också en kärleksroman som känsligt utforskar vad som överhuvudtaget går att reda på om en relation mellan en man och en kvinna, mellan en far och en dotter.
Boken tar oss med på en resa genom fyra decennier och över lika många kontinenter.
                                                                 


Den här lilla boken är den senaste på svenska av Alberto Manguel. Det är en underbar bok om författaren Jorge Luis Borge.
Mot slutet av sitt liv när Borges redan blivit blind av en ärftlig sjukdom så hade han en stor krets av människor som läste för honom ur böcker han själv valde.
Alberto Manguel, som bara sjutton år gammal hade ett slags litterärt förhållande till Borges, är den som gör det möjligt också för läsaren att uppleva en känsla av närhet till legendariska argentinska författaren. På en lättflytande, förtrolig prosa berättar Manguel engagerat och inbjudande om sina minnen av Borges.
Här serveras vi små historier och får även fina insikter i Borges författarskap. Manguel låter läsaren komma mycket nära människan Borges och därmed läsaren och författaren Borges.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar