Leta i den här bloggen

torsdag 6 september 2018

Den karismatiska väckelsen - vad hände?


 Det här är en bit kyrkohistoria. För dem som var med och fick uppleva den karismatiska väckelsen under senare delen av 1960-talet och under hela 70-talet och in på 80-talet så ger det här en fantastisk helhet om vad man var en del utav och vad man var med om då. För de som var barn och kanske minns sångerna som sjöngs och har minnen av stora samlingar, möten och uttryck är det här också en mycket bra bok för att få en glimt av vad mina föräldrar vad med om och vad jag såg som barn och var med om som barn.

Claes-Göran Bergstrand börjar med att berätta om sin egen uppväxt och sin tid som pastor och evangelist inom Svenska Baptistsamfundet. Han kom att bli en del av och en av ledarna för de s k Jesuskonferenserna och i den karismatiska rörelsen.

Det här är ingen tråkig doktorsavhandling, ingen på det sättet rannsakande skrift eller något sådant utan mer något av ett reportage där Bergstrand beskriver det andliga skeende som uppstod den här tiden och han stöder sig på sina minnesanteckningar och tidnings- och bokcitat i sitt berättande.

Jag tror att Bergstrands Den karismatiska väckelsen - vad hände? kommer att få ha stor betydelse för många. Han ger sitt perspektiv eftersom han stod i dess centrum, hur väckelsen fick genomslag i de äldre frikyrkosamfunden, men också hans reflektioner över varför väckelsen nästan helt avtog under sent 70-tal är viktiga. Har man funderingar, sår, frågor kring det man var med om då så tror jag man kan få hjälp och det kan vara själavårdande att läsa boken. Även vi här i svenskfinland fick ju del av den karismatiska väckelsen och även för oss kan det vara till stor nytta att läsa om den här perioden som vi var en del utav.

https://www.xpmedia.org/bocker/den-karismatiska-vackelsen-vad-hande-claes-goran-bergstrand



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar