Leta i den här bloggen

söndag 1 november 2015

Jag är en gubbe som smygmyser




 Det är med stor glädje jag läser Alexander McCall Smiths böcker. Tänk att denna skotska författare som är jurist till utbildningen och har varit världsledande jurist med inriktning på medicinsk etik kan skriva så charmigt.
Han är bosatt i Edinburgh, en stad som han presenterar på sitt oefterhärmliga sätt i flera av sina böcker. Särskilt kommer det fram i serien om invånarna på Scotland Street 44 med bland annat det sexåriga geniet Bertie och hans mamma. Småroliga böcker fyllda av charm.

Edinburgh är också platsen för Isabel Dalhousie. En intelligent kvinna som ärvt ett stort hus och en förmögenhet och som ger ut en tidskrift med filosofiska uppsatser. Filosofiska söndagsklubben var den första i serien om henne och sedan har det kommit fem till, Kärlek, vänskap och choklad, Rätt inställning till regn, Det varsamma bruket av komplimanger, Det behagliga med lördagar och Tacksamhetens bortglömda konst.

Mest känd är Alexander McCall Smith för Damernas detektivbyrå. Där får vi följa med Mma Ramotswe och hennes medhjälpare Grace då de löser olika problem för människor. De här böckerna är riktiga måväl böcker men en lugn och behaglig rytm. Fyllda med vardagliga små händelser och problem som ska lösas. De är småroliga, fyllda med behaglig glädje.

Det är då jag läser de här böckerna som jag får en mysglädje och blir en mysgubbe.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar