Leta i den här bloggen

tisdag 8 december 2015

Boktjuvarna

Har precis läst en mycket fascinerande bok. Anders Rydell tar med sin bok Boktjuvarna upp ett ämne som man inte känt till särskilt mycket men som inte förvånar då man läser om det.
2013 kom Anders Rydell ut med boken Plundrarna - Hur nazisterna stal Europas konstskatter och det hade man ju hört om, hur dyrbara målningar, skulpturer och annat stals från de länder man invaderade.
Men det jag inte kände till var att man också var så mån om att stjäla böcker. Man tömde alla större och mindre bibliotek i städerna och även privata boksamlingar beslagtogs över hela Europa. Tåg efter tåg transporterade bort miljoner böcker till olika ställen i Tyskland. Särskilt judisk litteratur, kommunistisk och frimurar litteratur tog man hand om.
När sedan kriget tog slut så fanns det hundratusentals böcker i lådor som skulle sorteras, katalogiseras och om möjligt skickas tillbaka där de hörde hemma. Det här är ett arbete som pågår ännu i dag. Många tusentals böcker har också försvunnit. Ryssarna tog en hel del, Amerikanerna tog en del och andra. Så det är ett gediget arbete att försöka hitta tusentals och åter tusentals böcker och sedan försöka få reda på vems de har varit. Det här är böcker och manuskript av kända författare från 1500-talet och framåt så det finns ett värde i dem.

Boktjuvarna visar på hur viktigt litteraturen har har varit för människorna och genom att stjäla och förstöra litteraturen så ville man också förgöra en kultur och ett folk. Litteraturen är viktig!

Anders Rydell (född 1982) är författare, journalist och kulturchef för Hallpressens tidningar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar