torsdag 6 oktober 2016

James Martin

Jesus heter James Martins senaste bok på svenska. Den har underrubriken En resa genom hans liv. En underbar bok, en fascinerande bok.
James Martin får möjligheten att åka till Israel under ett par veckor. Han besöker många av de platser där Jesus rörde sig under sitt liv på denna jord.

Boken är uppbygd så att han söker sig till en plats, tar upp den eller de händelser som det berättas om i Nya testamentet att hände där. Han tar också fram det som arkeologerna hittat om platsen och vad man känner till om t.ex Nasarets storlek under Jesu tid, hur de levde, klädde sig, vad de åt, osv. han går också in på själva berättelsen(rna) ifrån NT och ger en förklaring till dem och vad han tror.
Han tar ibland också upp det grekiska ord som används i NT för en viss sak och berättar vad det också kan betyda.
Dessutom har han en skön humor med sig genom hela resan.

James Martin lyckas med att kombinera reseskildring, Jesusbiografi och andlig vägledning i ett och samma grepp. Han för oss in i Jesu liv och avslöjar hur denne man talar till oss också idag. Martin har förmågan att öppna upp för förnyad kunskap och ger mig som läsare möjlighet att se Nya testamentets händelser i nytt ljus.
Man känner smakerna, förnimmer dofterna, hör ljuden och är verkligen där i Israel med honom och ser berättelserna på ett nytt sätt.

James Martin är jesuitpräst, kulturredaktör och författare till flera böcker.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar