Leta i den här bloggen

fredag 20 september 2019

Israel

Det kommer en del böcker om Israel och det lilla landets plats i historien och Bibelns profetior om det judiska folket. Det finns ju en uppsjö av tolkningar och ideér och åsikter kring det här. Många vet inte vad de ska tro eller hur de ska vända sig i Israelfrågan.

Nils-Olov Nilssons bok om Israel är informativ och intressant. Man blir stundom vred och arg då man ser hur orättvist det judiska folket behandlats genom historien och man känner en stor sorg över hur de kristna anammat ersättningsteologin och andra lögner kring judarna och deras land då man läser.

Han börjar sin genomgång med Jesus och apostlarna och visar hur judar och kristna de första tvåhundra åren levde tillsammans och har en gemensam historia. När sedan brytningen sker mellan judarna och de kristna så skiljs de kristna ifrån sitt judiska arv och den grekiska filosofin får istället stort inflytande och det sker redan hos dem vi kallar kyrkofäderna. Det här förändrar synen på skriften, på hemmet och det kristna livet.

Det som kallas ersättningsteologin och som menar att judarna som utvalt folk har ersatts av kyrkan som utvald så är kyrkans hämnd på judarna eftersom man ser dem som Messias mördare. Man förvånas över att kända teologer och kyrkofäder genom historien anammat den här synen fastän Bibeln säger något annat.

Kapitlet om den judiska kärleken till kunskapen är väldigt intressant. Jag kan tänka mig att det kapitlet kan bli en ögonöppnare för många varför judarna i alla tider varit läskunniga, högt skolade, alltid älskat böcker och står främst i ledet då det gäller vetenskap och forskning.

Han berör också det profetiska ordet som vi har i Bibeln, olika tolkningar av det då det gäller det judiska folket som utvalt, Israel som nation och betydelsen av Jesu återkomst. Han berättar också om hur arabstaterna och FN med övriga världens understöd tror falsk propaganda, plötsligt bortser från fakta och kräver annat och mer av den enda lilla demokratin i mellanöstern än vad man kräver av andra. Trots arabernas vilja att utplåna Israel så kommer det aldrig att ske.

Boken är ett gott bidrag till alla som intresserar sig för det lilla landet med det speciella folket som hela vår Bibel talar om.

https://www.sjobergsforlag.se/bocker/uppbyggelse/israel-det-judiska-folket-profetiorna-och-jesu-aterkomst-av-nils

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar