Leta i den här bloggen

torsdag 26 september 2019

Tålamod med Gud


Måste säga att Tomas Haliks bok Tålamod med Gud kändes mycket annorlunda. Han tänker lite annorlunda och ser saker på ett annat sätt. Det har säkert att göra med att han levde under kommunistregimen i Tjeckoslovakien och var samtidigt i hemlighet prästvigd.

Han ser på de som säger sig vara ateister på ett annorlunda men intressant sätt, han uppmuntrar oss till tålamod och uthållighet i våra tvivel och menar att tålamod är den stora skillnaden mellan tro och ateism. Tro, hopp och kärlek utgör tre sidor av uthållighet vid mötet av Guds tystnad.

Hans utgångspunkt är från Lukasevangeliet 19:1-10 och evangeliets berättelse om Sackaios. Sackaios är bilden av människor som lever i marginalerna och lite utanför i utkanterna.
Han vill också slå sönder våra invanda Gudsbilder. Vi äger inte Gud. Gud är alltid större än våra bilder och uppfattningar. Ingen har monopol på Gud. Det vi ofta gör är att vi skapar en mänsklig gud och en gud efter våra egna önskemål och inte låter honom vara den Gud som han är.

Sackaios får också vara en bild för de människor som väljer att ställa sig vid sidan av, som är nyfikna på tron, men som ännu inte kan ge sig hän. Jesus har en särskild plats i sitt hjärta för de sökare som befinner sig i utkanten av tron.

https://www.libris.se/talamod-med-gud-1.1225531

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar