Leta i den här bloggen

onsdag 26 augusti 2015

Förstår du vad du läser?



Chrys C. Caragounis är en helt okänd man för mig och jag har aldrig vad jag vet varken läst något av honom eller hört om honom. Men han är i alla fall teologie doktor och Professor emeritus vid Lunds universitet. Han har utforskat antiken och Nya testamentets grundtext i över 40 år. 

Förstår du vad du läser? är ju förstås en bok som handlar om det han forskat och arbetat med under sin karriär. Men den är vaken tråkig eller svårläst utan uppmuntrande för den som vill fördjupa sin bibelläsning och förståelse av det man läser. 
Han talar om vad som är den kristna trons väsen och unika karaktär. Han visar på att judendomen och kristendomen är två helt olika religioner fast de står nära varandra. Han visar hur revolutionerande Paulus var i mycket av det han skrev för att påvisa denna skillnad och till och med visar att för Paulus var judendomen en vantolkning av GT, medan kristendomen är uppfyllelsen av den sanna intentionen och innebörden hos GT. 
Han visar också på hur mycket Paulus, Lukas och de andra var kunniga i hellenistiska läran och kulturen och han tar läsaren med i olika tolkningsprinciper och funderar över hur vi tolkar olika saker i Bibeln. Hur fel man tolkat olika saker då man inte känner till historia och vad olika saker står för. Han är också in på hur vi ska förstå liknelser, allegorier och typologi. Han betonar även vikten av sammanhanget där en bibelvers finns och varnar för lösryckta verser som man tar till sig och lever på fastän Gud även kan tala till oss på det sättet och många andra sätt. 

”Antingen är NT och har alltid varit Guds Ord, eller är det inte det och har aldrig varit det. NT kan inte vara Guds Ord vid ett visst tillfälle och inte vara det vid ett annat tillfälle!” För att citera en av många bra saker han säger i boken. 


Omdömet av boken är: Läsvärt, läsvärt, mycket läsvärt. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar