torsdag 28 januari 2016

Våga vara operfekt


När jag började läsa Våga vara operfekt och Brené Brown talade om att hon skrivit boken då hon samlade in fakta i sin forskning så slog det mig att människan är verkligen en djup skapelse. Det forskas och skrivs och upptäcks massor om våra känslor, vårt psyke och våra olika personlighetstyper. Den ene efter den andre så skriver om det de finner viktigt och som säkert är sant för oss bara det att vi kan inte och har inte förmågan att leva och bearbeta allt för att bli fullständigt hela. Men många hittar ju böcker som betyder mycket för dem i vissa situationer och tider och som säkert hjälper dem på vägen. 

Brené Brown slog igenom stort med sin bok Mod att vara sårbar. Våga vara operfekt kan man säga vandrar lite samma stigar. Brené är sociolog som forskat om sårbarhet och skam och därför är det ju inom det området hon skriver. 
Vi har ju alla mer eller mindre gått på föreläsningar där vi fått lära oss att jobba smartare, hur vi kan leva bättre och hälsosammare, bli bättre partner osv. Ofta tror vi att det här är vägen till ett lyckligare liv. 
Precis som i sin tidigare bok väver Brown här ihop sin egen forskning med berättelser ur sitt eget och andras liv. Hon vill ge oss modet att vara som vi är. Vara glada över det som blir bättre och acceptera våra fel och brister. Vi ska våga vara operfekta för vi är värdefulla i alla fall.

Det som hon är ute efter är att vi ska våga leva mer helhjärtade. Bli mer och mer helhjärtade i det vi gör, känner och tänker. Att vi ska förstå oss själva så att vi kan förstå andra. Att leva helhjärtat är att älska sig själv. 

Brené berättar hur viktigt det är att vi värnar om oss själva, värnar om tacksamheten, glädjen, modet, skapandet, leken, vilan, lugnet, stillheten och mycket annat. Det är en process att lära sig att värna om dessa saker men det är nödvändigt för att kunna leva helhjärtat.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar