Leta i den här bloggen

måndag 28 mars 2016

Idle och Cleese


Än är de inte döda, men väl en bra bit över sjuttiostrecket. Legender är de och odödliga har de blivit med Monty Python. Men de fortsätter ändå att vara produktiva, med filmer, böcker och uppträdanden.
Två av Monty Python gänget har jag ägnat mig åt några kvällar.

Eric Idle, är den som skapade den mesta av musiken och låtarna då Python gjorde sina sketcher. Men
han är också en briljant författare.
Vägen till mars är namnet på en bok jag hittade med hans namn. I den får vi möte Alex och Lewis som är två smått misslyckade ståuppkomiker. I väntan på det Stora Genombrottet som ska ta dem till Mars — planeten Showbiz på 2200-talet — hankar de sig fram genom att underhålla den otacksamma publiken i de yttre delarna av solsystemet. Med sig har de sin robot, Carlton (en Bowie 4.5), som skriver på en doktorsavhandling om det sena 1900-talets humor, inget lätt ämne för en robot som till sin natur är oförmögen att förstå ironi.
Efter ett lyckat uppträdande ombord på lyxkryssaren Princess Diana blir duons alla kommande gig inställda under mystiska omständigheter. Och plötsligt finner sig de tre ofrivilligt inblandade i en politisk komplott med intergalaktiska terrorister, rebeller, en diva, vapensmugglare, hemliga agenter och transsexuella androider.
Mitt i allt det här så handlar boken om vad komik är. Vad är roligt? Vad är ironi? Vad är ett skämt?
Förstås så är det en spännande, rolig och en fullkomligt unik roman.



Ja, vad kan man säga om John Cleese självbiografi. Den bjuder upp till en halt vanlig biografi läsning, men ändå inte. Humorn finns med hela tiden.
Det intressanta och som jag inte visste var att han är utbildad jurist, men däremot att han är gift för fjärde gången, det anade jag.
Vi får i boken följa med till hans barndom. Föräldrarna verkade inte kunna bo på samma ställe mer än sex månader i taget, han berättar om då han började arbeta som lärare i ämnen som han inte hade någon kunskap i, hur han kom in på humorn och komedin och blev manusförfattare till Peter Sellers, David Frost m.fl., varpå vi är framme vid Monty Python.
John Cleese tar också upp om hur humor fungerar.
John hette Cheese i efternamn från början, men då han for in i militären så bytte han till Cleese för att slippa mobbning för sitt efternamn, det visste du inte.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar