torsdag 21 april 2016

Rockmusiken i Vasa
Jag har läst en högintressant bok, Sven-Erik Klinkmans Från Wantos till Wild Force. Det är alltid roligt att få läsa om sin hemstad och särskilt den här gången om musiklivet i Vasa.
Boken tar avstamp från slutet av femtiotalet och sextiotalet då rockmusiken föddes i vår värld och hur den även nådde Finland och Vasa.

Unga grabbar tog intryck av den nya musiken och bildade egna band och började spela runtom i Österbotten. De första banden var Wantons, The Shades och Slippers för att nämna några.
Klinkmann återger intervjuvar han har gjort med många av dem som var med, som Krister Kulju, Björn Schauman, Bengt Holm, Hans Westergård och många, många till.

Det intressanta är hur pass tidigt man här i Vasa var ute med rock n´rollen mot övriga landet. Klinkmann tar också upp den spännande tanken kring att Vasa är präglat av två språk och tre kulturer.  Hur mycket har det präglat musiklivet? Och hur ser det ut idag?

Han skriver också om dansbandsmusiken och hur älskad den har varit och är här i Österbotten, och han skriver om bandet Viktor Hurmio och deras humorrock och förstås Wild Force och det som kallas pudelrock.
Många kända musikprofiler kommer till tals i boken, som Janne Stolpe, Jacke Jacobson, Ben Antell och hans musik, Hippi Hovi för att nu nämna några.
Det är roligt då man själv också under läsningen drar sig till minnes olika band och konserter och skivor och händelser och får vara lite nostalgisk och minnas svunna tider. Det är oundvikligt då man läser den här boken.

Men kan bara konstatera att det som hände på 1960-, 1970-, och 1980-talet är i dag historia, men det har också gett en grund och en möjlig fortsättning för de musiker som kommit senare och tagit vid där pionjärerna slutade.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar