fredag 15 april 2016

Wendell Berry

Wendell med sin fru Tanya 

 Wendell Berry läste jag om för några år sedan. Det var någon i Sverige som skulle hålla ett föredrag om hans poesi. Det fångade mitt intresse och jag började söka på nätet om denne Wendell och beställde några av hans böcker. Det visade sig att han inte bara var poet utan också novellist, aktivist, kritiker av den rådande kulturen, essäist och jordbrukare.
Han är född 1934 i Henry County, Kentucky. Efter studier och som lärare några år på universitetet så tog han och hans hustru över en liten gård nära hans hemgård. Sedan dess har han varit bonde och författare. De driver en ekologisk gård, där mycket sker med hästkrafter, även fast jag också tror att en gammal traktor finns med i arbetet. De har aldrig drivit på att förstora gården och göra en ranch av den.
Wendell har varit en stark kritiker av mat industrin där bonden blivit arbetare och djuren och maten produkter. Han är också mycket kritisk till den teknologiska utvecklingen och menar att vi människor fjärmas mer och mer från naturen och skapelsen. Vi hamnar i en onaturlig konstgjord rytm långt från skapelsens rytm.

Han beskriver sig själv som en "person som tar evangelierna på allvar". Han har kritiserat de kristna organisationerna för att ha hamnat i en kulturell självgodhet och tycker att det hos många kristna finns en arrogans då det gäller miljövård.
Han har även skrivit om hur Jesus undervisade om kärlek, medlidande och förlåtelse och hur han visade det gentemot hela skapelsen.
Wendells författarskap består av ungefär 50 böcker. 16 essäsamlingar, 11 novell och kortromaner och 25 diktsamlingar. Han har dessutom skrivit otaliga artiklar i olika tidningar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar