fredag 20 maj 2016

Tomas Arvidsson

Jag har fyndat. Det är så roligt. Jag blir så glad. Det är så bra.

Har du någon gång hört om Tomas Arvidsson? Nä, trodde väl det att han var okänd fastän han är en kändis. Jag fyndade honom förstås på loppis och tro det eller ej men det här var deckare som sticker ut, som är annorlunda.

Jag upptäckte snart att han hade skrivit  flera böcker med studierektorn Jan Bertilsson, hans bror Bo Bertilsson, rektorn Al Bergman och några till. Det intressanta med dessa böcker är att dessa män funderar ut ett smart sätt att stjäla till sig någon miljon utan att polisen ska komma dem på spåren. Sedan får man följa dem och deras skräck över att någon avslöjat dem, kommit på dem eller misstänker dem. Vi följer inte någon polis som utreder brotten utan endast de smarta tjuvarna. Dessutom är böckerna inga luntor på fyra femhundra sidor utan 200-250 sidor. De här böckerna blev sådan succé då de kom i slutet av sjuttiotalet och början av åttiotalet att de filmades för TV med Björn Gustafsson i huvudrollen.

Men för att ta det från början. Studierektor Bertilssons kriminella karriär inleddes i Enkelstöten med ett rån mot Handelsbanken vid Karlaplan i Stockholm. I den andra boken Dubbelstöten som publicerades samtidigt (båda kom 1976) är inte Bertilsson med, däremot hans kumpan från bankrånet, läkaren Gunnar Stensson, som tänker stjäla två nobelpris. I Bakstöten handlar det om Gunnar Stenssons änka Violet som tillsammans med biologiläraren Elin Höög rånar en värdetransport. Studierektor Bertilsson återkommer i Utanförskapet från 1981 där han tillsammans med sin bror, poeten Bo Bertilsson, igensätter ett självmord för att få ut livförsäkringspengarna.
Tio år senare 1991 kommer Trippelstöten och där lurar Bertilsson och rektor Al Bergman till sig miljoner från konferensbranschen. Både Bertilsson och rektor Bergman är också med i För gammal vänskaps skull där det handlar om en stulen staty. I Studierektorns byte förlorar Bertilsson sina pengar när inbrottstjuvar stjäl pengarna han gömt i hemmet. I den avslutande Studierektorns sista stöt handlar det om ett bedrägeri mot Handelsbanken där man drar 17 kronor från miljontals konton.

Själv föddes Tomas Arvidsson 1941 i Älmhult, växte upp i Göteborg, bodde en tid i Örebro, utbildade sig till lärare i psykologi, biologi och pedagogik. Han har även varit chef för SVT i Värmland och vd för ett par tidningar innan han började skriva på heltid år 2000.

Tomas Arvidssons deckare, hittills tolv titlar, är välkomponerade och skrivna med stor berättarglädje och mycket humor men inget våld. Om man vill kan man se i det en stilla protest mot det grova underhållningsvåldet.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar