torsdag 5 maj 2016

Nanu Nanu

Jag minns så väl när han dök upp som en utomjording i tv rutan och för alltid fastnade Nanu Nanu i ens minne. Robin Williams hade för all framtid smugit sig in i våra hjärtan. Han blev en skådespelare som miljoner kom att älska. Rolig, skör, känslig, kramgod och och...

Robin Williams 1951-2014, gjorde många serier och filmer. Vi minns honom i Döda poeters sällskap, Good morning Vietnam, Välkommen mrs. Doubtfire, The Birdcage —Lånta fjädrar, Will hunting och Insomnia. 
Nu har även en bok om hans liv sett dagens ljus, När skratten har tystnat, skriven av Emily Herbert. Bokan ger ett fint porträtt av hur Robin formades till den person han var och hur hans komiska talanger kom fram. En varm och härlig biografi.

När Robin var liten så var han en ängslig grabb. Rädd för mörka vrår och skuggor. Hans föräldrar hade inte mycket tid för honom. Som barn så försökte han hela tiden fånga sin mors uppmärksamhet och han kände sig isolerad i hemmet. I skolan var han mobbad för att han var småväxt, tjock och dessutom var han dyslektiker vilket gjorde att han hade svårt i skolan och han led kanske också av adhd. Alla dessa sår, rädslor och upplevelser kom att lägga grunden för karriären som komiker.
Humorn var den överlevnadsmekanism som han utvecklade för att inte få stryk av skolkamraterna och för att försöka fånga föräldrarnas uppmärksamhet.

Småningom så börjar han upptäcka att han har skådespelar talanger och börjar snart studera teater i New York på Juilliard. Men han tog aldrig examen utan hoppade av efter två år. Men man hade sett att han var mycket begåvad komiker och skådespelare. Han flyttade tillbak till Kalifornien och började som ståuppare. Men det var också under de här åren på sjuttiotalet som han började dricka mycket och höll på med droger.

Så blev det då småningom tv serier och film. 1978 kom serien Mork och Mindy där Robin spelar utomjordingen Mork och därifrån har vi den kända hälsningen "Nanu nanu". Serien blev en enorm succé. 1982 gör han sin första filmsuccé med Garp och hans värld. Men det riktigt stora genombrottet som filmskådespelare kom några år senare med Good morning Vietnam (1987) och efter den kom Döda poeters sällskap (1989) som också den var en dunder succé.

Det blir många filmer för Robin de kommande åren. Endel väldigt bra och andra mindre lyckade. Men depression och alkoholismen spökar för honom hela tiden. Ingen vet, endast han själv varför han i augusti 2014 valde att ta sitt liv.
"Jag undrar vad stolar egentligen står och tänker på hela dagarna. "Titta, där kommer ett arsle till."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar