Leta i den här bloggen

torsdag 28 juli 2016

Min själs memoarer



Stanley Sjöberg har skrivit sina memoarer. Han är en känd förkunnare, älskad, ifrågasatt, debattglad och ärlig. Han har oftast varit värd att lyssna till och intressant att läsa. Så också denna gång.

Stanley har under många år, ja hela sitt liv, mött muslimer och försökt sätta sig in i deras tro och syn på tillvaron. Därför kan han också i boken klargöra för oss vilken utmaning som islam utgör för oss som kristna.
Själv har Stanley som ung utvisats ur Turkiet efter att ha mött kristna som drabbats hårt efter första världskriget, för att några år senare i Pakistan se den diskriminering och det hot som kristna utsattes för där. Han har upprepade gånger besökt Indonesien, folkrikast bland de muslimska länderna, där kristna oftast lever under dödshot. Själv har Stanley också varit utsatt för dödshot från muslimer.
Han påminner oss om de många kristna som i vår tid bränns levande, halshuggs eller dödas på annat sätt av islamister, och menar att också europeiska kristna behöver vara beredda och förbereda sig för martyrdöden.

Stanley är ingen muslim hatare och han understryker att det är bara en minoritet bland muslimerna som är "fundamentalister" och att vi som kristna ska möta dem med kärlek och som medmänniskor och tillerkänna dem samma religionsfrihet som vi själva vill ha.
Hur negativ han än är till islam som religion och ideologi, så söker han efter vägar till samtal och visar dem kärlek för att gynna en fredlig samlevnad.  Han för också klart fram att alla muslimer också har rätt att få lära känna Jesus som frälsare.

Skriver han om något annat än om islam och muslimer då? Det är ju hans själs memoarer och memoarer brukar ju omfatta hela livet man levt. Hans tillbakablick och berättelser om barndom, ungdom och livet är minimalt, men han erkänner att hans fokus har varit att berätta om det han gjort sedan han blev pensionär och de senaste 20 åren.

Men han har inte varit lat utan arbetat aktivt med mission i Indonesien, Papua Nya Guinea och Webbkyrkan. Han redogör också för Buddhismens innehåll som hans ser erövra Sverige mer och mer i.o.m. de terapier som tas in inom sjukvården och folks tro på att det är en frigivande och fredlig religion. Han har också velat upplysa om hur Bibelkritiken som lärs ut på universiteten och till och med inom pingströrelsen är förödande och hur bibeltron förfalskas och därmed passar in i andra trosinriktningar och då har läran inget med Bibeln som Guds ord att göra.

Boken Min själs memoarer har undertiteln och framtidsvisioner är intressant och har en profetisk dimension i all den erfarenhet och kunskap som Stanley delar med läsaren. Många kommer att lära sig mycket och förhoppningsvis inte bara förfasas över saker och ting utan stå upp för Bibeln som Guds ord och den Jesus är och dela med sig av det till sina medmänniskor. De har också rätt att få möta Jesus.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar