torsdag 15 september 2016

Där vägarna möts

 Det var nog med en liten dos skepsis som jag tog mig ann Tommi Kinnunens debutroman Där vägarna möts. Visst, den lockade mig för att det var en debutroman och att den skildrar Finlands 1900-talshistoria genom tre generationer starka kvinnor. Men då den började med barnmorskan Maria så var jag nog lite fundersam över vad det skulle bli.

Men som tur är fick jag lämna all skepsis och drogs med in i en fängslande historia. Kinnunens roman är en familjekrönika. Fyra personer skildras i närbild: Maria, Lahja, Kaarina och Onni. De har varsin kapitel med ungefär åtta nedslag och mellan varje sådan går det flera år.
Ibland har en omvälvande händelse redan inträffat och vi får ta del av konsekvenserna. Ibland är historien på väg mot sin höjdpunkt, men förklaringarna kan komma långt senare.

Romanen börjar med Maria som är barnmorska i nordöstra Finland, en modern kvinna vid förra sekelskiftet och som cyklar trots att hon bär kjol och bor i eget hus. Yrket ser hon som ett kall och hon predikar för kvinnorna att våga säga nej, för deras kroppar slits ut av allt barnafödande.
Maria föder själv en dotter utanför äktenskapet. Hon får namnet Lahja och hon gifter sig sedan med Onni.

Skildringen om Lahja handlar om hur hon har avslöjat Onnis stora hemlighet, men som läsare lämnas man ännu i dunkel, vi ser bara grälen och kampen. Det är först i kapitlet om svärdottern Kaarina vi får lära känna Lahja bättre. Då är alla spår av Onni utraderade i det stora huset, Lahja ruvar och bevakar och det är en maktkamp mellan Lahja och Kaarina. Men då Lahja blir gammal är det ändå Kaarina som badar och tröstar henne. Men en dag städar Kaarina vinden och finner det som har tigits ihjäl under alla år.

Onni är romanens sista del. Han är en stig karl som varken super eller slår. När Onni sedan drar ut i krig växer avståndet mellan honom och Lahja. Onni bär på en hemlighet som vilar tungt över familjen. Han bär på den svåraste och mest smärtsamma kärleken.

Tommi Kinnunen är född 1973 i nordöstra Finland och bor för närvarande i Åbo där han undervisar i modersmålet och litteratur.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar