torsdag 22 september 2016

Muslimer, Muhammed och Jesus


Det är ju ingen hemlighet att muslimer och islam har blivit mer vardag och bekant för oss de senaste åren. Särskilt när det hit till vårt land plötsligt kom tusentals muslimska flyktingar så har deras kultur och tro blivit mera aktuell och frågan vad de tror och hur de tror ställer sig var och varannan.
Det finns många sidor av all problematik som det senaste årets händelser fört med sig. Men muslimerna har kommit oss alla närmare. Ibland förstår vi oss inte på dem då de utför terrordåd och då kan hatet ligga nära till hands och när vi möter dem som de människor de är och de berättar att det är just terror och krig de flytt ifrån så vill vi ta hand om dem och beskydda dem. Det har blivit komplicerat för oss för det finns en mångfald av teologi och tro och inriktningar också hos dem. Det har skrivits spaltkilometrar om flyktingarna, terrorismen och om muslimernas tro.

Men jag har läst fyra böcker om och av muslimer för att få en liten inblick i deras värld och vad som händer där.

Den första boken, Är du kristen ska du dö! är skriven av Tom Doyle. Han delar med sig av åtta berättelser i sin bok om hur de kristna har det i mellanöstern. Vi får berättelser från Somalia, Syrien, Irak, Saudiarabien, Egypten och Gaza. När man läser dessa berättelser så berörs man av hur de som är kristna där lever med sitt liv som insats. De förföljs trakasseras och dödas. Dessa omvända muslimer har upplevt islams verklighet. Islam är en krigar religion. Det finns ingen nåd, ingen kärlek, ingen barmhärtighet och man lever under ständig fruktan och rädsla och våld.
Det de har gemensamt alla de som finner Jesus är att de först under en lång tid sett honom i drömmar och när de sedan tagit emot honom i sitt liv så får det kosta vad det vill. Den kärlek, nåd, frid och glädje de mött hos honom vill de aldrig byta ut.Den andra boken har Samaa Habibs skrivit själv. Den handlar om hennes liv. Hur hon som barn lekte med både kristna och judiska barn och alla bodde i samma område utan några problem. Hon fick till och med följa med till kyrkan med sina kompisar för hennes far som var filosofi professor och imam tyckte att hon kunde lära sig om andras tro också. Men så kommer inbördeskriget och allt förändras. Det är enormt mycket som Samaa får vara med om. Under och grymheter och hon får se hela sin familj komma till tro.
Hennes kyrka får vara med om ett bombdåd där många dör och även Samaa. Hon kommer till himlen möter Jesus och får välja om hon vill stanna där eller återvända till jorden. Hon väljer att komma tillbaka till jorden för att ännu få vittna för familjen och andra. Det här är det märkligaste kapitlet i boken men intressant. Det är mycket grymheter men också mycket kärlek i hennes berättelse om sitt liv.


Den tredje boken är den äldsta av dem och kom redan 2008. Jag stred för Arafat heter den av Tass Saada.
Tass Saadas livshistoria är en berättelse om hopp, men startar inte där. Tass lärde sig hata. Som sjuttonåring gjorde han uppror, rymde hemifrån och blev krypskytt inom PLO och personlig chaufför åt Arafat.
Tass fullständigt kokade av ilska och hat och blev snart involverad i gerillakrigföring mot den israeliska armén. Han begick många fruktansvärda våldshandlingar som han idag ångrar djupt. På eget initiativ försökte han lönnmörda en jordansk kronprins och han kastade handgranater in i kristna hem.
Som ung kom Saada till USA, där han gifte sig och bildade familj. Han kom till tro på Jesus, fick uppleva en djup förlåtelse och fylldes av Guds kärlek.
Idag så arbetar han med barn och ungdomar i mellanöstern och försöker hjälpa dem till ett bättre liv.

Den sista boken är av Nabeel Qureshi. Boken bär namnet Jag sökte Allah och fann Jesus. Vilket avslöjar Nabeels kamp som hängiven muslim när han möter kristen tro. Boken ger en unik inblick i hur det är att växa upp som muslim i västvärlden. Nabeel berättar om hur muslimer tänker och tror och hur de ser på de kristna och den kristna tron.
Men han börjar ju studera på universitet och blir god vän med David som är troende kristen och de börjar diskutera och jämföra vad de tror, hur de tror och varför de tror. De undersöker Bibelns tillkomst, koranens tillkomst och deras källor. De undersöker och söker fram allt de kan få fram om Jesus och Muhammed och vrider och vänder och diskuterar och ifrågasätter lärorna. Lättläst, djupt, intressant och givande är vad man kan säga om boken. Den bidrar med en förståelse av skillnaderna mellan muslimsk tro och kristen tro och allt med djup respekt för dem båda.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar