torsdag 19 januari 2017

Finlands historia (100 år)

Jag tycker att jag kunde inte inleda det här nya året på bättre sätt än att läsa om vårt lands historia. Finland fyller etthundra år 2017 och då lämpar det sig bra att lära känna vår historia. Hur blev vi Finland? Varifrån kommer de finsktalande och vi svenska talande och samerna? Hur kom det sig att vi blev en demokrati, fick president istället för kung?
Det finna mycket att lära sig om vårt lands historia. Både historien då vi var en del av Sverige i 700 år och då vi hörde till Ryssland och sedan hur vårt land haft en hård och krokig väg för att hålla ihop som nation, men också hur vår självständighet hotats utifrån.

Jag har haft en fin guide i Henrik Meinander och hans två böcker Finlands historia och Republiken Finland med underrubriken I går och i dag. Böcker som har några år på nacken men som står sig väl då det gäller vårt lands historia.
Meinander är ju hur otroligt kunnig som helst i vår historia. Det gör att det är både intressant och givande att läsa. Han har en flytande penna som gör att det är lätt att ta till sig.

Finlands historia är verkligen landets historia från början till slut. Den börjar med landets första invånare och hur sedan svenska riket uppstår och hur det som idag är Finland förr var östra delen av det svenska riket.
Sedan förenas vårt land med Ryssland efter att ryssarna erövrat den här delen av det svenska riket. Efter 109 år så får då det folk som bor här en möjlighet att göra sig fria från Ryssland. Det sker dock inte utan smärta utan ett inbördes krig måste till.
Men på vingliga ben lyckas man förena landet och folket för att snart stå inför ett nytt krig som man med ett nödrop klarar sig ur och får därmed behålla sin självständighet.
Snart börjar en enorm utveckling för det lilla landet i norr som gör det jämställt med övriga länder i västvärlden.
Inför millenieskiftet så har det lilla landet Finland blivit en del av Europa genom att bli medlemmar i den europeiska unionen.
Välskrivet om vårt kära fosterland

I sin bok Republiken Finland så börjar vi 1917 då Finland gör sig fritt från Ryssland. Utropar sin självständighet och hamnar i ett inbördeskrig. Ett krig man tar sig ur med många sår och blessyrer. På vingliga ben formar man en nation för att snart slåss för sitt liv då den stora grannen i öster ryter till. Men med skickliga politiker och Guds nåd får landet behålla sin självständighet. Med en svår balansgång så lyckas man bygga upp landet och snart så har en välfärdsstat tagit form.
Boken slutar 2012 med hur Finland från att ha varit under Sovjets vakande öga (och inblandning i politiken) gjort sig till en del av den västliga världen och en del av Europa genom sitt EU medlemskap.
Hoppas vårt land får bevaras så bra och fint som det ändå är. När man läser Meinanders bok så berörs man av hur våra fäder stred för vår självständighet och hur hårt de arbetade för att vårt land skulle få det så bra som vi nu har det. Inget av det var en självklarhet.

Jag kommer säkert att med jämna mellanrum läsa om vårt lands historia det här jubileumsåret. Det är ett fint sätt att fira hundraåringen tycker jag.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar