torsdag 5 januari 2017

C S Lewis Förnuft och fantasi

 Man kan verkligen säga äntligen om Ray Bakers bok om C. S. Lewis och hans författarskap. Det som förgyller det hela är att Baker kan sin sak. Efter att i många år undervisat om Lewis författarskap och tänkande och dessutom läst honom ordentligt och på djupet så är han en värdig guide till denna efterlängtade bok.
Jag finner också boken tilltalande på det sättet att den passar nördar lika bra som den passar den som vill veta mera om Lewis, en man som man kanske bara sett citeras eller hört talas om.
Boken är sammanställd så att den börjar med en biografisk del, sedan går han in på Lewis apologetiska metod så att man får en inblick i hur Lewis resonerade, tänkte och skrev. De följande sex kapitlen tar i tur och ordning upp de ämnen som Lewis skrev om och brottades med, längtan och glädje, om skriften och myten, mirakel, lidandets problem, helvetet och himlen och till sist förnuftet och känslan.
Baker berättar om allt det här klart och tydligt och i vilka böcker Lewis resonerar kring ämnet. Han visar även hur Lewis tankar kring helvetet varit banbrytande inom teologin, men Baker själv håller inte med Lewis i hans resonemang.
Det fina med boken är att den också fungerar som uppslagsbok. Läser man t.ex. Den stora skilsmässan eller Från helvetets brevskola eller kapitel 8 i Lidandets problem så kan man slå upp kapitlet om helvetet i Bakers bok och få ordning på Lewis sätt att se på helvetet.

Boken har också en gedigen lista på alla de böcker och artiklar Lewis skrev (som jag prickat av för att se om jag har allt :) ), likaså en kommenterad lista över böcker och artiklar om Lewis.
Boken avslutas med Inläsnings- och diskussionsfrågor som man kan använda i bokcirklar, då man själv läser eller som jag kommer att göra på Lewiskvällarna i mitt bibliotek.

Ray Baker är teologie doktor och apologet vid Centrum för kristen apologetik i Stockholm. Han har tidigare gett ut böckerna En brännande fråga: nytt ljus på det yttersta mörkret 2011, Issuant Views of Hell in Contemporary Anglo-American Theology 2014 och När fikonträdet inte blomstrar mer: Habackuks budskap idag 2015.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar