torsdag 29 december 2016

Pink Floyd Mitt första möte med Pink Floyd var The Wall, både filmen och musiken. De blev aldrig bandet som jag följde med och spelade i tid och tid, men de har ändå alltid funnits där med sin musik. Jag har funnit dem mera intressanta senare och försökt ta till mig deras verk.

Har läst en mycket intressant biografi över männen i Pink Floyd. Det är författaren Bengt Liljegren adjunkt och historiker som skrivit den utmärkta boken som kort och gott heter Pink Floyd. Den har också en undertitel Musiken, Människorna, Myterna vilket fångar in bokens innehåll.

Mannen som namngav och grundade bandet var Roger Keith "Syd" Barrett. Han var endast med några år i början av bandets historia sedan tog psykisk sjukdom över och han levde sitt liv i ensamhet i skydd av sin familj.
Det var de andra Roger Waters, David Gilmour, Nicholas Mason och Richard Wright som kom att föra bandet till dess storhet.
Det är otroligt hur Bengt Liljegren kan skriva en så facktaspäckad biografi med sådant flyt. Han börjar förstås med medlemmarnas bakgrund och uppväxt i Cambridge och hur de möttes och bildade ett band. Vägen till hur de fann sin musikstil och sedan framgångarna, drogerna, stridigheterna och det otroliga att de trots allt kom så långt de kom och blev så stora trots allt.

Vi får också ta del av skivornas tillkomst, tanken bakom dem och vad de ville säga med dem. Andra progressiva band som Yes och Emerson, Lake & Palmer så sjöng ofta om fantasivärldar medan Pink Floyd eller Waters som skrev det mesta av deras musik var mer intresserad av jordnära problem: Vad innebär det att vara människa i det moderna samhället? Varför ser fördelningen av resurser ut som den gör? Och så vidare.
Pink Floyd var den progressiva rockmusikens flaggskepp som sålt 100 miljoner album och gjort flera odödliga album och låtar.
Bengt Liljegren har gett oss en välskriven, lättläst och en läsvärd upplevelse.

PS.
Visst har 2016 varit ett märkligt rockår.
David Bowie, Prince, Alan Vega från Suicide, Leonard Cohen, i Finland Riki Sorsa, Greg Lake från King Crimson och Emerson, Lake & Palmer, Rick Parfitt från Status Que och George Michael har dött. (säkert några till fast jag inte känner till dem)
Medan gamla legender som Rolling Stones gett ut ett nytt album och många andra har förgyllt vår vardag med skön musik.

Jag önskar dig ett Gott Nytt År.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar