onsdag 21 december 2016

Innan silvertråden bristerHan är lite av en legend. Åtminstone för oss som växt upp eller funnits med i ett frikyrkligt sammanhang. Hans goda minne och arbetskapacitet är legendariskt. Hans stora öppna hjärta för människor, sakfrågor och mission mytomspunnet. Att han blev uppbygd och fick ny kraft och glädje på för många andra dödtråkiga sammanträden en gåta.
Men att Olof Göthelid alltid varit Olof Göthelid i alla lägen är för oss alla en gåva.

Jag blev glad av att Olof Göthelid lyssnat på vännernas råd och nu har skrivit om sitt liv. Vi får följa med honom till barndomen och jordbrukshemmet. När kallelsen klarnade, predikanten föddes fram, kärleken slog till och hur de kom till Åland som pastorsfamilj. Efter några år på Åland kom en ny kallelse och det var att bli missionsledare för Fria Missionsförbundet. En tjänst som inte tidigare funnits men som Olof formade och skapade efter de behov och utmaningar som kom. Han skötte tjänsten i nästan trettio år.

Hans hjärta klappade för missionen och snart så fick man se en missionsexplosion och missionärer for ut runt hela världen. Han hade omsorg om pastorerna, han var med många år på Midvinterveckan som lägerchef, han startade Lärjungaskolan och köpte in Soltorp i Borgå, han var djupt involverad i Sjömansro och det arbete som man höll på med där och inte minst han byggde upp en vänskap över alla samfundsgränser. Men han har också fått sitta vid sin första hustrus dödsbädd.

På sina resor runtom i världen har han fått vara med om många under och Guds omsorgsfulla ledning in i minsta detaljer. Han har fått se många ekonomiska under och många omöjligheter bli möjligheter.
Han blev inte änkling efter sin hustrus bortgång utan hittade snart en ny livskamrat i Gitta Rosenqvist.
Olof ställer även de svåra frågorna, han har mött prövningar men också fått se nytt liv växa fram, att det finns en framtid och när silvertråden brister en evighet i Jesu närhet.
Boken är en personlig biografi men också ett historiskt dokument gällande Fria Missionsförbundet under dessa år.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar