onsdag 7 december 2016

Karelska näset 1944Varje år runt självständighetsdagen så läser jag en eller ett par böcker om kriget. Eftersom min pappa var med i kriget och vårt lilla land klarade av jätten i öster och fick förbli självständigt så ägnar jag självständigheten åt att läsa om den kamp som de ägnade sig åt.

Det här året fick det bli boken Karelska näset 1944 - slutstriden. Den är lite annorlunda för den är skriven av en ryss Ilja Mosjtjanski och han berättar om slutstriden så som den uppfattades och upplevdes på ryska sidan.
Ilja ger i sin bok en detaljerad dag för dag-bild av den ryska framryckningen i Karelska näset fram till erövringen av Viborg den 20 juni 1944.

På drygt 100 km2 stort område utkämpade uppemot 200 000 soldater, understödda av tusentals artilleripjäser, stridsvagnar och flygplan, Nordens genom tiderna största slag.
Utgången hängde på ett hår, men undret inträffade, ett massivt stormanfall av Röda armén hejdades för första och sista gången under andra världskriget. Den 10 juli 1944 avbröt den sovjetiska 21. armén sin framryckning. Också alla fortsatta genombrytningsförsök i juli och augusti 1944 avvärjdas.

Finland och Sovjet kom överens om ett vapenstillestånd den 19 september 1944 och då tog alla strider slut. Som alltid är det intressant att läsa om vad våra fäder med gevär i hand verkligen lyckades med att åstadkomma då de gav sina liv för vårt land.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar