Leta i den här bloggen

torsdag 26 januari 2017

Ickevåldets vägar


Ickevåldets vägar med den lilla underrubriken Fred i terrorns tid är den sjätte boken i Tro & Liv Skriftserie, bokserie för teologiska studier. Det är fyra skribenter Isak Svensson, Bitte Hammargren, Joel Halldorf och Sofia Walan som har skrivit varsin del i boken.

Först då jag tog tag i boken så tänkte jag att det är nog längesedan jag läst något om krig, terror och våld. Man minns ju förr under kalla kriget då det var fredsdemonstrationer och atombomben diskuterades osv. men sedan har det varit ganska tyst, åtminstone i min värld. Så det var med stor nyfikenhet jag började läsa.

Isak Svensson ger sig in på att tala om två ickevåldsrevolutioner som finns i vår värld idag. Det principiella ickevåldet (Gandhi, Luther King) som lägger fokus på vad som är moraliskt och etiskt rätt och det pragmatiska ickevåldet som fokuserar på att vinna snarare än på lösningar som tillgodoser alla parters behov. Han pekar också på hur en internationalisering har skett då det gäller inomstatliga konflikter och hur det leder till problem. Han menar också att religionerna är kidnappade och menar att Jihadismen är en av vår tids största säkerhetsutmaningar.

Bitte Hammargren talar om hur vi lever i populismens, principlöshetens och de hårda polariseringarnas tid. Hur konflikter, kaos och maktvakuum skapat jordmån för en ny våg av våldsförhärligande extremism. Putin vill gärna splittra EU och det gör han genom låta Europa översvämmas av syriska flyktingar och i Europa frodas högerpopulister och Eu kan när som helst implodera och samtidigt pågår krigen, kriserna och folkvandringarna i Mellanöstern. Hon är även in på den arabiska våren och Israel Palestina konflikten och på dess historia.

Joel Halldorf är inne på temat religion och våld. Man hör numera argumentet att religionen är upphovet till de flesta konflikter. Halldorf argumenterar emot idén att religionen skulle vara en särskild till våld. Det är en grov förenkling. Majoriteten av historiens konflikter och i synnerhet de stora är inte religiösa. En konflikt har i regel flera dimensioner.

Sofia Walan som har varit generalsekreterare för Kristna Fredsrörelsen så berättar om just denna rörelses arbete och mål. Fastän det har varit fred i vår del av världen länge och konflikterna idag är färre än under kalla krigets dagar så är ändå fredsarbetet viktigt. Man behöver hela tiden utbilda, engagera och kommunicera fred och ickevåld.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar