söndag 10 december 2017

Jag har en svaghet

Jag har en svaghet, eller rättare sagt en förkärlek för böcker om fotboll. Det är något speciellt med att få läsa om dessa stora och skickliga spelare. Roligast är att få läsa deras egen berättelse.

Jag har småmyst denna mörka höst med att läsa RUSH. Ian Rush egen bok om sitt liv som fotbollsspelare och hans liv i och med det legendariska Liverpool.
Rush spelade i Liverpool i två omgångar 1980-1987 och 1988-1996 och kom att bli den som gjort flest mål i Liverpool FC med 346 mål på 660 liga- och cupmatcher. Han bildade ett oförglömligt radarpar med en annan legendar Kenny Dalglish.
Han spelade även för Wales landslag 73 matcher och gjorde 28 mål.
Även fast man hör till toppnamnen inom fotboll och är lite av en naturbegåvning så är det ändå inte lätt. Om man säljs och byter klubb så är det inte alls sagt att man varken trivs, passar in eller kan göra bra ifrån sig i den nya klubben vilket Rush fick erfara. Spelet bakom kulisserna, att förstå sina lagkamrater, tränare och andra inom fotbollsvärlden är inte heller alltid det lättaste. Men då allt faller på plats då är både spelaren, laget och publiken rena himmelriket.

Ian Rush är ju också historia kan man säga eftersom han var aktiv på 1980- och 1990-talet. Simon Hughes har skrivit flera böcker om fotboll och de är mera fotbolls historia. Om ni inte tidigare förstått det så lär ni nu förstå att Liverpool är LAGET för mig. Enda sedan sjuttiotalet och Kevin Keegan så är Liverpool laget i mitt hjärta.

 Red Machine för oss tillbaka till 1980-talet och de stora spelarna den tiden. På 1980-talet var Liverpool verkligen stora då de vann ligan sex gånger, Europacupen två gånger och FA cupen två gånger.
Simon Hughes har koncentrerat sig på 11 av de stora spelarna från den här tiden och tydligen de som inte skrivit om sitt liv som Ian Rush.
De spelare vi får möta är John Barnes, Bruce Grobbelaar, David Hodgson för att nämna några av dem.
 Den period som jag vet minst om och kan minst om är 1990-talet. Men som tur är så kan man hjälpa upp den bristen med Simon Hughes Men in white suits. Här får också möta 11 betydande personer i Liverpool. Det är Jan Molby, Graeme Souness, David Thompson och många andra.
Dessa spelare var också en grupp speciella individer och personligheter som leddes av Roy Evans.

Till sist nu är jag riktigt nördig så tar vi oss in till början av det nya seklet och ser vad det har kunnat ge oss under sina första 10 år. Steven Gerrard har skrivit förordet till den här boken som för oss in på 2000-talet. Här får vi möta Mr Liverpool Phil Thompson, Michael Owen, Fernando Torres, Xabi Alonso och många andra. Vi får ta del av sådant som inte de stora rubrikerna i tidningarna berättade, sådant som tidigare inte berättats och de spelare som fick leva med det och i det.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar