Leta i den här bloggen

söndag 3 december 2017

Självständigheten, Finland 100 år


                                                           Finland 100 år

Om någon dag så når vi kulmen på vårt hundraårsfirande. Då kommer offentliga byggnader att lysas upp i blåvitt och det blir bjudning hos presidenten för vissa och alla andra kommer att fira på ett eller annat sätt.
Själv har jag inlett firandet såsom jag gjort varje år inför självständighetsdagen med att läsa om krigen. Eftersom det var våra fäder och mödrar som fick strida för vår frihet så är det värt att fira med att läsa om deras umbäranden, kampvilja och egentligen med oss för ögonen så att vi skulle få leva i ett fritt land.
Två böcker ska jag umgås med nu här runt självständighetsdagen:

Kampen i Kuhmo, Finska vinterkriget 1939-1940. En bok skriven av Generallöjtnant Hjalmar Siilasvuo.
Stalins plan var enkel och strategisk. Genom att rycka in över gränsen in mot Kuhmo och sedan Suomussalmi där Finland var som smalast skulle man erövra den viktiga vägen mot Sverige och sedan den nybyggda järnvägen söderut.
Tidpunkten är januari 1940 och det är isande vinter. Temperaturen går ner mot minus 40 grader, platsen är Kuhmo nära ryska gränsen. Det är författaren själv Hjalmar Siilasvuo med sina styrkor som tar emot den övermäktiga fienden.
Slagets utgång slog en hel värld med häpnad. Siilasvuos bok räknas än idag som en av de bästa krigsskildringarna från andra världskriget.






Döden vid Raatevägen av Teemu Keskisarja är den andra boken jag ska tillägna mig och fira med. Finska vinterkrigets mest mytomspunna slag ägde rum vid Raatevägen nära den ryska gränsen. Här inringade och utplånade finländarna två fastfrusna, tungt utrustade och överlägsna sovjetiska divisioner. Det är vid dessa olika strider i mitten av Finland som omvärlden kommer att få lära sig vad en motti är för något.
Huvudrollerna i Keskisarjas bok är de vanliga soldaternas berättelser och dagböcker från de kaotiska striderna som de utkämpade i ett "nedfruset helvete" 1939-1940.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar