Leta i den här bloggen

onsdag 21 februari 2018

Dagen då revolutionen började


Tom Wright är så intressant. Han är så givande. Och han utmanar invanda trosuppfattningar.
I Dagen då revolutionen började så går han in på korset och Jesu offer. Han visar på hur Platons tankar genomsyrar vår uppfattning om Jesu offer, himmel och jord, helvetet och ondskan och fastän vi läser evangelierna så har vi en tendens att missa vad de verkligen säger.

Det här är inte alls kaxigt på något sätt av Tom Wright och inget finger som pekar på oss som dumhuven gentemot honom som är NT forskare. Nej, istället är det en befriande läsning som berättar om vad som egentligen hände den där fredagen då Jesus dog på korset.
"Jesus korsfästelse är mer omvälvande än vi någonsin förstått" som det står på bokens omslag.

Vad är synd för något? Vad betyder det att vara Guds avbild? Vad är avgudadyrkan? Guds rike hur ska man förstå det? Stämmer tolkningen att vi frälses för att komma till en "himmel ovan där"? Hur sitter det Jesus säger och gör ihop med judarnas tro och uppfattning och GT:s skrifter och lärjungarnas tro och uppfattning?

Det finns många frågor och alla är inte enkla. Men det är en inbjudande och härlig resa Tom Wright bjuder in till i Dagen då revolutionen började. Boken är 473 sidor men den är inte tungläst, men den har så mycket nytt att ge att man får ta det i passliga portioner.

http://www.libris.se/dagen-da-revolutionen-borjade-1.950905

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar