Leta i den här bloggen

torsdag 20 februari 2020

Nakna utan att blygas



Nakna utan att blygas är en välkommen bok som behövs i debatten kring sex, sexualitet och äktenskap. Stefan Gustavsson har gjort ett gott arbete.

Det är viktigt att få bakgrunden till den situation vi står i idag då det gäller synen på sex. Stefan beskriver den sexuella revolution som skett från olika håll. Dess historiska rötter och vilka konkreta förändringar som skett och vad det har gjort med oss. Kanske är det så att allt fokuserande på sex och pornografi och våra lustar har dödat sexualiteten i oss?

 Jag tänkte på då jag läste kapitlet om Höga Visan att det är kanske Guds svar på vad han tänkt med sexualiteten. Det är befriande att Stefan tar tag i den allegorisering som skett av boken. När den grekiska filosofin smög sig in i kristendomen som ansåg kroppen vara ond så tolkade Origenes och de andra Höga Visan som en bild av Gud och församlingen. Men Stefan tar steget ut och befriar boken från den tolkningen till att låta den vara den fina poesi om kärleken mellan man och kvinna som den är.

Men Jesus då? Var han en sträng asket? Och Paulus vad har han för syn på sex? Det är givande och intressant läsning. Stefan förmår lyfta många missförstånd på bordet och visar att synen på kristen tro och bibeln som sexualfientlig är en lögn. Den sista delen i boken besvarar några av de vanligaste frågor som unga människor oftast har som sambo, onani, homosexualitet, identitet med mera.

Naken utan att blygas ger en god grund för en fördjupning i dessa svåra frågor och utmanar oss som troende att kunna stå för vad bibeln säger men också möta medmänniskorna med kärlek fast de inte tror och tycker som vi.

https://apologiaforlag.se/format/bocker/nakna-utan-att-blygas-om-den-sexuella-revolutionen-en-revolution

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar