Leta i den här bloggen

onsdag 26 februari 2020

Paulus mot väggen


Mikael Tellbe har gett oss en intressant bok som alla bibelläsare som både fascinerats och varit arga på Paulus bör läsa. Tänk så mycket man har missförstått då det gäller Paulus.

Paulus mot väggen tar upp de aderton vanligaste frågorna om Paulus som Mikael har mött under åren som lärare och teolog. Skapade Paulus en ny världsreligion? Vad hände på vägen till Damaskus? Hur såg Paulus på Israels framtid? Har Paulus skrivit breven själv? Vad hade Paulus mot kvinnor? Var Paulus sexualfientlig? För att nämna några. Så intressanta frågor som Mikael resonerar kring och vill man fördjupa sig mera i någon fråga så slutar varje kapitel med tips på böcker för fortsatt läsning. Även fast boken är en helhet så går det också att läsa bara ett kapitel om det är en speciell fråga man funderar över och som är aktuell på något sätt för stunden.

Något intressant som Mikael Tellbe också lyfter fram och som det sällan har talats om är Paulus som mystiker, karismatiker och bedjare. Paulus ber ju faktiskt i varje brev han skrivit.

Tack Mikael för boken. Den är viktig när så många missförstått Paulus och då många vill slå en kil mellan Jesus och Paulus. Som du så många gånger skriver i boken, vi måste förstå den kultur, det sammanhang och skrivsätt som var rådande den tid då Paulus levde och skrev.

https://www.libris.se/product/paulus-mot-vaggen/

Mikael Tellbe är docent i Nya testamentet, lektor vid Örebro teologiska högskola/Akademi för ledarskap och teologi. Han är huvudredaktör för kommentarserien Nya testamentets budskap (NTB). Han är också författare till ett flertal böcker:
Lammet och odjuret: en guide till Uppenbarelse-boken
Med framtiden i ryggen: en guide till Paulus brev och budskap
Tillbaka till framtiden: vad vi påstår, tror och vet 
om tidens slut
Vad menar vi med att Bibeln är Guds ord?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar