Leta i den här bloggen

torsdag 6 februari 2020

Den förbjudna boken


Jag är stum. Har svårt att hitta ord. Det är en fantasy roman. Väl skriven, intressant, så egen, så annorlunda...så...ja, vad säger man.

Den förbjudna bokens huvudperson är elvaåriga Phie och hennes familj och särskilt brodern. Vi kommer inte från vår värld till en annan värld i början av boken utan vi är direkt från början i Phies värld, eller är det vår värld? Eller är det himlen och helvetet som beskrivs? Kungen som är god och härskar (i staden) är väl Jesus och andra figurer som rör sig utanför murarna och som utplånar människorna inifrån och som förvillar dem är väl djävlar och demoner?

I Phies värld äger varje familj en bok som är förbjuden att läsa. Barnen får lära sig godkända berättelser från den men läser man ur boken i smyg eller för andra så riskerar man att släpas ut i Saahas öken av Rådet som styr över alla med järnhand. Man kan också hamna ut för att Rådet sveper ens minnen så att man glömmer allt.

Parallellt med Phies historia vecklas en annan märklig berättelse ut sig: den om flickan som läser Phies bok, och om hennes egendomliga resa utanför murarna för att rädda den bror som en gång var hennes värsta plågoande.

Vilken berättelse. Så läsvärt.

https://parlanforlag.se/wwwparlanforlagse/fantasy-och-science-fiction/den-forbjudna-boken

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar