Leta i den här bloggen

lördag 10 april 2021

Vinnande taktik


 Det här var en enormt uppmuntrande bok. Man blir riktigt glad av att läsa den. Du har säkert som jag ibland hamnat ut för människor som aggresivt angripit dig med frågor och påståenden om din tro eller kristendomen och kyrkan. Du har säkert också varit med om att någon ställt sådana frågor att du hamnat ut på sjufamnars vatten och inte kunnat svara utan känner dig bortgjord. Eller så känner du att du har aldrig riktigt något att komma med då du ställs mot väggen gällande tro, skapelse, Gud, kyrka och en hel del annat.

Gregory Koukl hjälper var och en av oss med sin bok Vinnande taktik med det här. Han berättar om något han kallar Columbus taktik som vi kan lära oss. (efter tv serien med detektiven Columbus) Det bygger på att ställa frågor och rätt frågor och föra in samtalen på ett artigt och trevligt sätt med full respekt för den som ställer frågor om vår tro. Han avslöjar att ofta då folk kommer med till synes svåra och besvärliga frågor så har de själva nästan aldrig tänkt igenom något och har några bra argument för sin ståndpunkt utan har bara åsikter. Åsikter och påståenden som de hört eller som bygger på någonting annat. (som känslor) 

Det fina är att det är bara en par tre frågor som man oftast behöver ställa t.ex: "Vad menar du med det?", "Hur kom du fram till den slutsatsen?" osv. för att komma in i ett intressant samtal och på det då förstås lite fler frågor. Koukl säger: Om du hamnar i en besvärlig sits, ställ alltid frågor. Oftast så får man då ett intressant samtal och den som ställt dig först en fråga eller kommit med ett påstående har en hel del att fundera på efteråt. 

Det här är verkligen en bok som hjälper oss var och en till en strategi för att samtala om vår kristna tro idag. Tack, Apologia för den! 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar