Leta i den här bloggen

tisdag 23 februari 2016

Peter Robinson och kommisarie Banks

                                                    Peter Robinson
 
Det är länge sedan jag läst en så fängslande roman som En förgiftad man. Även fast Peter Robinson är mest känd för sina kriminalromaner och den här även räknas till den genren så är den enastående och är ganska långt en roman.
Chris Lowndes har i många år bott i Hollywood och komponerat musik till otaliga filmer. Men efter sin hustrus död så flyttar han tillbaka till Yorkshire där han köpt ett stort gammalt hus, Kilnsgate House.
Snart får han reda på att en vinternatt 1953, när tre middagsgäster samt en hushållerska blev insnöadei Kilnsgate House så giftmördades husets ägare herr Fox. Snart anklagades hans hustru Grace Fox för mordet och dömdes till döden och hängdes.
Chris Lowndes kommer inte ifrån den här historien och har hela tiden känslan av att hon dömdes på felaktiga grunder och han börjar forska i fallet.
Som det är med det Peter Robinson gör så är det alltid välskrivet. En förgiftad man är en av de mest fascinerande böcker jag läst på länge.  


Peter Robinson är mest känd för sina kriminalromaner med handlingen förlagd till den fiktiva staden Eastvale i Yorkshire med Alan Banks i huvudrollen. Banks är frånskild, har två barn som är unga vuxna, bor lite ängsligt i ett nyrenoverat hus och älskar musik. Han är inte en nedgången halvalkoholist men har små bekymmer och problem, men är oerhört respekterad inom poliskåren för sitt arbete. Böckerna om Alan Banks är alltid välskrivna, intelligenta och fängslande, man kan inte slita sig då man börjat läsa, HÄRLIGT.....

Robinson har också givit ut poesi och romaner utanför kriminalgenren. Hans böcker är översatta till 19 språk och han har fått mängder av prestigefyllda priser.

Peter Robinson är född 1950 i Yorkshire. Han bor numera i Kanada. Men delar ändå sin tid mellan Toronto och Richmond i North Yorkshire.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar