fredag 24 mars 2017

Gömmer mig i ljuset Rifqa Bary lever sina första år på Sri Lanka. Familjen är en konservativ muslimsk familj där pappan är en framgångsrik affärsman och har en ansedd position i moskén.
Familjen kommer dock att flytta till USA och även fast de lever isolerat och bara umgås med andra muslimer och är i moskén så får Rifqa kontakt med andra ungdomar och de tar med henne till en kyrka. Snart växer en tro fram hos Rifqa då hon ser hur kärleksfull relation de kristna har till Gud och varandra. Hennes religion bjöd bara på hårda lagar och hon levde i ständig rädsla för sin pappa och äldre bror.
När hon är sexton år så får hennes familj reda på att hon blivit kristen och hennes far och moskén ska ta hand om henne. Den hederskultur hon lever i är skoningslös och hon vet att deras "ta hand om" betyder att hon ska dö.
Hennes enda utväg är att rymma och det gör hon. Men snart så vet de ändå var hon är och rättegångar börjar som drar ut på tiden och hon hinner fylla arton år och i.o.m. det blir hon en fri kvinna. Den glädjen grumlas av att hon just fått veta att hon har cancer och inte har många månader kvar att leva.

Det är en helt otrolig historia som Rifqa berättar. Man kan inte i sin vildaste fantasi tro att unga människor kan måsta gå igenom sådana här saker som hon fick gå igenom. Men lika fascinerande är att hon fann en sådan otroligt stark tro och gemenskap med Gud och fick uppleva hans tröst och ledning i allt det hon gick igenom.  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar