Leta i den här bloggen

torsdag 12 juli 2018

Anderssonskans Kalle



Visst minns jag de serie album jag läste om Anderssonskans Kalle och visst skrattade jag åt de filmer som visades på tv med samma namn.
Det finns en romantik kring berättelserna eftersom de utspelar sig på Söder i Stockholm kring sekelskiftet. Det var ju också tidigt 1900-tal, nämligen 1901, då Emil Norlander skrev berättelserna. Han var sekelskiftets Pippi Långstrump. Men Kalle var ganska hjärtlös i sina påhitt. Han såpade trappor, spikade fast kärringar vid plank, lockade ut dem på isflak med mera. Och det är ju Pettersonskan, Pilgrenskan och Bergströmskan som råkar ut för en hel del.

Det var riktigt kul att finna boken som är tryckt 1960 och är originalberättelserna av Emil Norlander. De gamla originalteckningarna av O. A. är också med i upplagan och är roliga i sig.

Emil Norlander, 1865 - 1935, studerade först till tandtekniker men halkade in i nöjesbranschen istället. Han var verksam som journalist, författare och skrev ett sextiotal revyer och folklustspel. För ungdomen skrev han Anderssonskans Kalle som de flesta kanske idag minns honom för.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar