Leta i den här bloggen

söndag 29 juli 2018

Edson Arantes do Nascimentos


Lyckan var stor när jag på Loppis fann den bok jag länge sökt efter. Vilken märklig känsla då mina ögon såg den där på hyllan hur jag med darrande hand tog den och såg att den kostade en spottstyver och VM i fotboll skulle snart börja.

Edson Arantes do Nascimentos självbiografi var ett fynd. Han är ju den största av dem alla och mest känd som Pelé. Han själv gillade inte att man kallade honom Pelé i början av hans karriär han ville kallas och vara Edson men småningom försonades han med Pelé för att sedan gilla det.
Han egen pappa var fotbollspelare, men förtjänade dåligt på sitt spelande och familjen levde ganska fattigt. Så hans mamma var inte glad då han själv började med fotbollen i tonåren. Men hans karriär tog fort fart och i 21 år spelade han som proffs. Han drog förstås in mycket pengar men blev också lurad på en hel del av dem. Han hann vara idrottsminister i Brasilien under en period och har sysslat med affärer och välgörenhets arbete sedan han slutade som professionell spelare. Han är född 1940 så  han är idag en man på äldre sidan.

Det är intressant att läsa om hur fotbollen var på femtio-, sextio-  och sjuttiotalet och hur mycket av det som vi tar som självklart idag inte fanns då. Som att det var till VM 1970 som man införde gula och röda kort och det var också första gången man fick ha avbytare, upp till tre per lag.
Pelé började sin karriär 1956 och blev världskänd under VM i fotboll i Sverige 1958. Han avslutade sin karriär 1 oktober 1977. I sin sista match spelade han första halvlek för Cosmos och andra halvlek för Santos hans klubb under många år.
Pelé spelade 1367 matcher och gjorde 1283 mål.  Undrar om någon kan nå de siffrorna i dagens fotboll? Han gjorde 77 landslags mål också vilket, enligt honom själv, är rekord ännu idag. Nå, oberoende så är och förblir han en fotbollslegend.
En härlig bok för alla fotbollsnördar vill jag påstå.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar