Leta i den här bloggen

söndag 8 juli 2018

When we were very young



Gamla eller äldre böcker hur man vill uttrycka det kan vara så charmiga. Jag hittade A. A. Milnes When we were very young för inte många cent. Den här boken med (barn) dikter så kom första gången 1924 och den utgåva jag hittade är från 1952. Men det är E. H. Shepards teckningar som förgyller dikterna. Shepard var ju också den som ritade originalteckningarna till Nalle Puh böckerna.

Alan Alexander Milner, 1882 - 1956, var en framstående författare, framför allt som dramatiker, innan succén med Nalle Puh överskuggade allt han gjort tidigare. Nalle Puh berättelserna handlar om en pojke vid namn Christoffer Robin, efter hans egen son, och diverse karaktärer som hans sons kramdjur inspirerade honom till. Han skrev också dikter och barnverser som blev tonsatta av kompositören Harold Fraser-Simson och böcker. (When we were very young, Now we are six)

Det märkliga är att Milner var inte alls glad över att hans barnböcker gjorde sådan succé. Han fortsatte att skriva romaner och noveller men under det sena 30-talet hade läsarna av hans vuxenlitteratur försvunnit och det irriterade honom när han inte kunde skriva det han ville.   

1952 fick han en stroke och genomgick en hjärnoperation som gjorde honom till invalid. Han drog sig då tillbaka till det lantställe som han och hans fru köpt 1925. Den 31 januari 1956 var hans liv slut.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar