Leta i den här bloggen

söndag 19 augusti 2018

På flykt undan Stalins skugga


Ibland kan någonting väldigt lokalt vara något otroligt intressant.
En kvinna som deltagit i gudstjänster där jag predikat, som jag besökt, talat med och sett nu som då, tänk att hon har haft ett så dramatiskt liv, tänk vad hon har måsta gå igenom.

Ulla Antfolk har skrivit På flykt undan Stalins skugga för sina barn och barnbarn så att de ska få en bakgrund till sina rötter. Men som tur är låter hon också andra som vill ta del av hennes liv.
Ulla är Ingermanländare och kommer från Ingermanland vid Finska viken. När Ulla föddes så fick hon namnet Unelma och hade Kuparinen till efternamn. Hon kom att byta namn flera gånger innan hon bar namnet Ulla Antfolk.

Eftersom det var krig tvingades Unelma och andra fly och hon kom till ett läger i Finland, sedan till ett barnhem, sedan till en fosterfamilj. Stalin krävde att Ingermanländare som flytt till Finland skulle skickas tillbaka, men Ulla gömdes, blev papperslös, fanns inte, bytte namn och var på flykt. Småningom så kan hon skola sig, finner kärleken, gifter sig, maken dör, snart gifter hon om sig, förlorar ett barn, och maken dör och mycket annat som hon måste gå igenom och är med om. Men trots allt hon varit med om och att hennes liv blev så här så är hon tacksam till allt det som livet gett henne.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar