Leta i den här bloggen

söndag 14 oktober 2018

Den flygande skotten


Visst kommer jag ihåg filmen Triumfens ögonblick. Spänningen då de bästa löparna skulle göra upp om vem som var snabbast. Men jag trodde ju aldrig att verkligheten skulle överträffa dikten i det här fallet.

Filmen bygger på löparen Eric Liddell som kom att vinna guld i OS 1924 på 400 meter. Men han blev inte känd enbart för sitt guld på den sträcka som inte var hans utan för att han vägrade springa 100 meters loppet för att det inföll på en söndag som var hans egentliga distans. Det var hans tro och övertygelse om sa att man skulle vila på vilodagen.

Eric Liddell kom att vinna många tävlingar och var den mest berömda engelsmannen, egentligen skotten, under sin tid. På grund av sin snabbhet kallades han den flygande skotten. Men det intressanta är att han var blyg och tillbakadragen och var rädd för att bli högmodig och falla i berömmelsens lockelser. Han hade siktet inställt på att bli missionär i Kina. Det blev han också och kom att vara i Kina då världskriget bröt ut och japanerna härjade i landet. Han hamnade i småningom också i japanskt fångläger. 1945 enades hans liv, inte på grund av krig, svält och fångenskap utan av en obotlig tumör. En ädel man med Gud och medmänniskan i fokus lämnade vår värld. Men hans liv och historia kom att inspirera och hjälpa människor då och även idag.

En stark läsupplevelse.


https://www.sjobergsforlag.se/bocker/livsberattelser/det-storsta-loppet-eric-t-eichinger

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar