Leta i den här bloggen

torsdag 18 oktober 2018

Paulus undervisning


Det är en gedigen och intressant men lättillgänglig undervisning Chrys C. Caragounis ger i sin bok Huvudpunkter i Paulus undervisning. Han tar fasta på allt det Paulus skrivit i sina brev och varför han skrivit det. Han visar hur viktig Paulus var för den kristna läran, ja egentligen var hans insats avgörande. Jesu bror Jakob som var ledare för församlingen i Jerusalem så tillät att man förde in judiska seder, som omskärelse, i den kristna läran och hur Paulus kämpar mot denna villfarelse. Det blir en tvist mellan Paulus och Jakob och andra om de judiska inslagen och Paulus försvarar evangeliets renhet. Denna judiska kristenhet, lära, dog ut inom tre århundraden.

Chrys visar också på Paulus verksamhet som missionär och hur viktigt det var och hur Gud visste vem han valde då han valde Paulus till apostel eftersom han var kunnig och kunde i kyrkans begynnelse göra en sådan insats för den kristna tron och teologin.
Chrys  C. Caragounis bjuder verkligen in till intressant och fördjupad läsning och förklarar vad Paulus menar med "enligt mitt evangelium", "när tiden är inne", Guds dilemma, dopet, Andens gåvor, kristen etik, Israel och kyrkan, och mycket annat.

Det enda jag kan önska är att flera hade läst manus för det finns många skrivfel och det är lite störande i en annars väldigt bra och givande bok. Det här är den tredje av fyra böcker som Chrys skrivit i sin serie.

Tidigare böcker:
Förstår du vad du läser?
Huvudpunkter i Jesu undervisning

https://www.xpmedia.org/bocker/huvudpunkter-i-paulus-undervisning-chrys-c-caragounis

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar