Leta i den här bloggen

torsdag 23 februari 2017

#utmaningar



Boken heter faktiskt #utmaningar. Den är skriven av Craig Groeschel som är grundare av LifeChurch.tv, en församling som träffas på många platser och som livesänder gudstjänsterna på Internet.
Han är enormt fascinerad och älskar all den nya tekniken och allt man kan göra med mobiltelefonen. Men han började också se vad Facebook, twitter, Instagram och allt annat gjorde med honom och hans relation till hustrun, barnen, vännerna och Gud. Han började inse att vi ska själva vara Herre över tekniken och inte tekniken över oss. Han visar enkelt och tydligt att mobiltelefonen med dess möjligheter har blivit vår tids avgud. Vill vi få reda på något, hitta vägen hem till någon, ha kontakt, läsa nyheter, bygga självförtroendet och mycket annat så vänder vi oss till mobilen, ja vi till och med sover med den brevis oss.

Han har åtta punkter eller kapitel för att hjälpa oss att återta kontrollen över våra liv, relationer och vår tro. Han börjar med Förnöjsamhet och visar att vi förlorat det i våra liv. Vi har blivit så upptagna med att folk ska gilla det vi lägger upp. Får vi inte över hundra gilla så blir vi nedstämda och har vi satt upp en bild så måste vi in och kolla hela tiden hur många gilla som kommit. Dessutom leder det ofta att vi jämför oss med andra. Undersökningar visar att användande av sociala medier ofta gör oss nedstämda.
Närhet är en annan sak vi håller på att förlora. Ju mer vi integrerar på nätet, desto mer hungrar vi efter riktig närhet, men det blir bara mindre av det. Vi har får också svårt med äktheten och vi exponeras för mycket lidande som finns i vår värld, men vi får svårare att bry oss om och avtrubbas för den smärta som människor i vår närhet upplever. Vi förlorar medkänslan.
Integritet, vi frestas nonstop på olika sätt på nätet. Det är bara ett klick bort olika saker som smutsar ner oss medan det är renhet Gud vill se. Vi dras också med i kritik och negativt (nyhets) flöde och fokuserar på andras svagheter, brister och misslyckanden och det blir väldigt lite av uppmuntran. Gud vill komma först i våra liv, men  många tycker att det blir allt svårare att följa Jesus i en selfiecentrerad värld. Gud vill att vi ska tillbe honom men vi tillber avguden mobiltelefonen istället. Vi har inte heller förmågan till vila idag. Många kan inte vara utan sin mobil i fem minuter. Man måste hela tiden kolla någonting. Om vi inte kan vila så förstör vi vår hälsa och förmår inte se allt det fina Gud gett oss som finns runt oss och framför allt så hör vi inte honom tala.

#utmaningar är en aktuell bok som alla kan läsa. Jag upplever den inte som en bok som pekar finger för grundinställningen är att våra nya sociala medier är bra, men den visar att vi måste tänka efter hur vi använder dem och att mobilen får inte bli vår avgud och herre.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar