torsdag 19 oktober 2017

Bibelns nyckelroll


Verkligheten är ju den att Martin Luther och reformationen uppstod ju inte bara plötsligt och ur ingenting. Luther dök ju inte bara upp som gubben i lådan och började tala om det han ansåg fel inom sin kyrka.
B. V. Henry har skrivit en mycket intressant bok, Bibelns nyckelroll i den protestantiska reformationen, om de män som banade väg för Luther och reformationen. Vi får möta John Wycliffe, Jan Hus och William Tyndale som också offrade allt och sina liv för att folket skulle få läsa Bibeln på sitt eget språk (inte latin) och förstå vad som inom kyrkan var lögner, makt och hunger efter pengar.

Henry berättar om deras liv (biografiskt), tankar och arbete i deras samtid och visar hur revolutionärt det de gjorde var. Det de alla har gemensamt är att de ansåg Guds Ord som det absolut viktigaste och allt skulle prövas mot Ordet för det var högsta auktoritet. De hade själva läst och förvandlats av Ordet och deras hållning blev ett hot mot den då maktfullkomliga kyrkan.
De blottade de fel och missförhållanden som präglade det medeltida Påvedömet som höll de flesta människor förslavade under vanföreställningar eftersom folket inte fick tillgång till Ordet.

I bokens epilog frågar sig Henry hur förhållandet till Guds Ord är idag och tar tag i vår tids utmaningar då det gäller förståelsen och tron på Guds Ord. Det finns även tre appendix som tar upp Om kristologi, Om soteriologi och Om missiologi.

B. V. Henry är född i Belgien, studerat klassiska ämnen, har i många år arbetat med muslimer i Mellanöstern och Västafrika och skrivit flera böcker.


http://timoteus-forlag.se/index.php?route=product/product&path=64_84&product_id=145

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar