söndag 15 oktober 2017

Cliftonkrönikan


Jeffrey Howard Archer eller Baron Archer of Weston-super-Mare som han är numera är född 15.4 1940. Han var parlamentsledamot 1969-1974 och ingick under Margaret Thatcher i konservativa partiets styrelse. Den politiska karriären innehöll flera kontroverser och ledde 2001 till ett fängelsestraff för mened. Har lämnat politiken och 1992 blev han livstidsbaron.

Idag hör Archer till en av de mest framgångsrika brittiska författarna med mer än 270 miljoner sålda böcker översatta till 37 språk. Många av hans romaner betecknas som politiska thrillers. Och när han rörs sig i politikens och maktens korridorer i sina berättelser så ser man att det är en med erfarenhet och som kan det politiska spelet som skriver. Det gör historierna trovärdiga och fängslande.
Kane and Abel eller Rivalerna som den heter på svenska är hans största framgång hittills.

Jag har själv låtit mig totalt slukas av hans senaste skapelse som går under namnet Cliftonkrönikan och består av fyra böcker, Harrys sång: en familjesaga, En faders synder, Välbevarade hemligheter och Våghalsiga planer.
Här får vi följa med familjen Clifton och Barrington från tidigt 1900-tal till mitten av 1960-talet. Det är de klassiska adel och arbetare, intriger, makt, falskt spel, smutskastning, lögner och kärlek. Men Archer är verkligen i toppform och berättarglädjen bara flödar hos honom. Vi får följa med alla de olika personerna i familjerna och en del andra och se olika händelser från deras perspektiv och det är det som för berättelsen framåt hela tiden.
Jeffrey Archer skriver med så passligt driv och tempo och så fängslande att man inte kan sluta läsa utan man måste få veta hur det går. Personporträtten är väl skrivna och man både älskar och avskyr och tycker synd om och skrattar åt vissa i en härlig blandning.  

En fantastisk resa att få läsa dessa verk.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar