torsdag 12 oktober 2017

Martin LutherDet går ju ingen förbi att vi firar reformationen 500 år i år. Martin Luther har alla hört om och kanske känner till en del om honom. Men ändå så vet man kanske inte så mycket om denna man som har präglat vårt samhälle och liv i 500 år. Detta 500 års jubileum till ära så kommer det ju en uppsjö av böcker om och av Martin Luther och de andra reformatorerna.

Stephen J Nichols har även han bidragit till floden av böcker om Martin Luther. Han har riktat in sig på Luthers liv, hans lära och det inflytande Luther har ännu 500 år efter sin tid. Nichols skriver lätt och smidigt och trots att boken innehåller massvis med fakta är den lätt att läsa. Den är något så ovanligt som uppbyggande, intressant, lärande och inspirerande.

På samma gång som vi får ta del av Luthers liv så får vi också del av många av de skrifter han skrev och deras innehåll. Nichols sätter in skrifterna i deras sammanhang, de var ju ofta försvarsskrifter, och då förstår man deras innehåll och mera vad Luther menade med det han skrev. Han stred ju mot den stora katolska kyrkan och var laglös vilket gjorde att vem som helst fick döda honom och han var sedd som en villolärare som skulle tystas. Trots det så gav Luther evangeliet till det vanliga folket och pekade starkt på det som han ansåg vara oförenligt med Bibeln av det som katolska kyrkan lärde ut.

Vet man ingenting om Luther eller väldigt lite, vill man fira detta år med att läsa om och av honom så rekommenderar jag varmt Stephen J Nichols bok.
Stephen J Nichols är doktor i kyrkohistoria och rektor vid Reformation Bible Collage i Kalifornien och författare till ett stort antal böcker.

http://reformedia.tictail.com/product/martin-luther-hans-liv-lära-och-inflytande-500-år-senare
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar