söndag 27 maj 2018

Born to run


Bruce Springsteen har ju för all framtid ställt sig i raden av rock legender. Efter 25 album och otaliga konserter runt om i världen och miljoner sålda skivor så kan det inte vara på ett annorlunda sätt.

Även fast jag inte har varit något hängivet fan av Springsteen som samlat alla hans skivor och varit på otaliga konserter så har han ju ändå funnits där med sina låtar och berättelser.
Men i.o.m. läsningen av Robert Erikssons bok Hungrigt hjärta där han utgår från Springsteens låttexter så har jag lyssnat på musiken och läst hans självbiografi Born to run.

Det är alltid lika intressant att få läsa om en artists liv och få ta del av hur sånger eller album kommit till och vad som ligger bakom dem. Det gör att sångerna och skivorna blir större och får ett djup. Särskilt då det är en artist som Springsteen som brottats med livet, Gud och meningen.

Springsteen kände tydligen tidigt i tonåren att hans uppdrag i livet var musiken. Vägen till att bli The Boss och de oförglömliga E Street Band är förstås brokig och krokig. Men han trodde på sig själv och det han ville berätta och att det skulle få betydelse för andra.
Han berättar öppet och ärligt om sin psykiskt sjuke far, kämpande mor, sina syskon och hans egna depressioner, kamper och svårigheter. Men också glädjen över att han kunnat skriva och utrycka sig med sin musik så att den har fått ha betydelse för många andra i deras liv och kamp. Kanske är det just hans ärliga och nakna berättelser om oss människor och våra liv som gjort att han blivit odödlig. Miljoner känner igen sig i det han sjunger om och kan ta det till sig och därmed blir Springsteen till hjälp för många som finner tröst i att han kan spegla det de känner, upplever och brottas med.

"detta ständigt närvarande nu är rock n rollens glödande kärna..."

"Det kanske låter märkligt, men jag har en "personlig" relation till Jesus."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar