söndag 23 juli 2017

Hamn för rebeller och änkenåder
 En bok som jag velat ha tag på. Som jag hittade, köpte och njutit utav. En bok om Sigtunastiftelsen som år 2015 firade 100 år.
Här berättas historien om hur stiftelsen blev en unik plats där många av de mest kända svenska författarna bevistats och bott under olika perioder och skrivit på sina böcker.
Här har Bo Setterlind, Artur Lundkvist, Karl Vennberg, Per Gunnar Evander, Sven Stolpe, Dag Hammarskjöld, Karin Boye, Lars Ahlin, Märta Tikkanen, Anita Goldman, Kristian Lundberg, Susanna Alakoski och många många andra haft en författaroas.

Författaren Ylva Eggehorn är den som berättar berättelsen om Sigtunastiftelsen som också är en berättelse om 1900-talets svenska idé- och litteraturhistoria. Boken innehåller flera anekdoter och tidigare opublicerade texter. Ylva Eggehorn som själv vistats där många gånger är en värdig ciceron som kan berätta med värme om dessa skapande genier som ibland är blyga, ibland självupptagna men som fann arbetsro och stimulans på Sigtunastiftelsen.

Bokens namn "En hamn för rebeller och änkenåder" är något som författaren Folke Isaksson skrev i gästboken om Sigtunastiftelsen. Boken är också illustrerad med ett unikt fotomaterial.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar