onsdag 20 september 2017

Vittnet som vägrade tigaVärlden var också grym för drygt hundra år sedan. Människor var giriga också då. Andra folk sågs som mindre värda. Slaveri fanns också då. Men då som nu så fanns det också människor som kämpade för de utsatta och som gick emot makter och myndigheter med sina egna liv som insats för att andra skulle få det bättre.

Birger Thureson har med sin dokumentärroman Vittnet som vägrade tiga gett röst åt en av dem som kämpade mot det grymheter som utspelade sig Belgiska Kongo.
Belgiens kung Leopold II hade lanserat ett program för att civilisera Kongo. Men bakom det fina programmet dolde sig girighet och grymhet. Man hade just uppfunnit gummit och den stackars befolkningen i Kongo måste leverera en viss mängd. Gjorde de inte det så piskades de, sköts, man brände ned deras byar och kapade av deras högra hand. De svalt led och dog. Det fanns områden där befolkningen minskade med upp till 70 procent.

Det var till denna verklighet som missionär E.V. Sjöblom (1862-1903) kom. Han kom till Kongo för han ville ge evangelium till folket, men så enkelt skulle det inte bli. Han fick ägna mycket tid åt försvara de infödda, dokumentera grymheterna och skriva brev och artiklar till tidningar om vad som hände i det dolda och till slut så fick han med andra världen att se vad kung Leopold II höll på med.

Denis Mukwege har skrivit förordet till boken för han är med sitt sjukhus verksam i det Kongo som Sjöblom var verksam i. Sjöblom stred mot slaveri och grymheter för att man ville ha tag i gummi. Mukwege slåss mot det sexuella våldet och massmorden för att man vill ha tag i coltan. När Denis Mukwege tog emot Olof Palme-priset så nämnde han om Sjöblom i sitt tacktal. Arbetet har fortsatt.

När ska detta folk i Kongo - Kinshasa få leva i frid och fred och i lugn och ro?

Birger Thureson har skrivit en mycket läsvärd dokumentärroman som gör att om vi vet om vad som hände och skedde då så kan vi förstå en del av det som sker nu.

http://www.sjobergsforlag.se/bocker/livsberattelser/vittnet-som-vagrade-tiga-birger-thureson

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar