söndag 10 juni 2018

Clive CusslerDet var en god vän som berättade att han hade läst alla Clive Cusslers böcker och att han var en absolut favorit. Man kan inte sluta läsa då man börjar för de fångar en så totalt påstod han. Jag hade en hel rad med Cusslers böcker men inte läst någon av dem så då tillfälle gavs så tänkte jag råda bot på det och se om påståendet av min vän höll.

Han hade fullständigt rätt. Cusslers böcker fångar en totalt och är utomordentliga spänningsböcker. Hans hjälte Dirk Pitt är oslagbar i sitt lugn, sin styrka och slagfärdiga repliker och intresse för bilar. Dessutom skriver Clive Cussler in sig själv i handlingen en biroll, som servitör på ett café, skattletare i öknen, konkurrent i ett veteranbilslopp eller skeppare på en båt.
Handlingen i böckerna utgår oftast från en oväntad konspirationsteori, blandat med dykning, vackra kvinnor, mäktiga män, politiker och politik, vapen och strider.

Clive Cussler, född 1931. Cussler är marinarkeolog/skattsökare, äventyrare och veteranbilssamlare och är därmed helt lik sin hjälte Dirk Pitt. Cussler är också grundare till organisationen National underlåter and Marine Agency (NUMA), som även förekommer i böckerna. NUMA söker efter skatter och gamla vrak i haven. Hittills har de hittat över 60 fartyg av historisk betydelse.

Cussler har också en stor samling med veteranbilar från åren 1906 - 1965 som finns i ett eget museum, precis som hans hjälte har intresse för gamla bilar och en hel del av dem.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar