söndag 27 november 2016

Pappa Panovs stora dag

"För mycket längesen, nästan längre sen än man kan minnas, fanns det en gammal skomakare i en liten rysk stad mycket långt borta, nästan längre bort än man kan tänka sig. Han hette Panov." Så börjar den här mycket underbara berättelsen.
Det är jul. Den gamle, ensamma skomakaren Pappa Panov väntar ivrigt på en speciell gäst. Men saker och ting blir inte som han tänkt sig. Andra kommer på besök men inte den specielle gästen, eller kom han i alla fall?
De underbara fantastiska bilderna sitter så ett med berättelsen att det är en njutning att läsa.

Leo Tolstoj hämtade den här vackra barnberättelsen ur en gammal fransk saga av Ruben Saillens och lade till den i sina samlade verk.
I originalberättelsen är huvudpersonen en gammal skomakare som heter Pére Martin. På 1970-talet omarbetade Mig Holder berättelsen och levandegjorde den här skomakaren och gav honom namnet Pappa Panov. Sedan dess har hennes berättelse och Tony Morris illustrationer fortsatt att inspirera och charmera nya generationer av läsare.

Mig Holder är författare och textilkonstnär som sysslat mycket med undervisning och pedagogik, bland annat skrivarkurser och textilteknik för både barn och vuxna.
Hon ha tidigare på svenska givit ut Den fjärde vise mannen och När djuren hjälpte Noa.

Tony Morris är illustratör till en rad barnböcker, bland annat barnboksserien Bibelns skattkammare.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar