torsdag 29 juni 2017

Dorothy Sayers, Skaparens hemlighet


Det är helt fantastiskt, jag trodde inte det var sant, jag måste se i Libris katalog flera gånger för att verkligen förstå att, jo, det är sant Dorothy Sayers The Mind of the Maker den kommer på svenska i deras Klassiker serie med namnet Skaparens hemlighet. Jag kunde ge någon av dem på förlaget en helig kyss för det.

Detta är verkligen ett klassiskt verk från 1941 där vi möter författaren Sayers som apologet. I Skaparens hemlighet så skriver Sayers om kreativitet och skapande. Som Guds avbilder och kreativa varelser är människan lik Gud och något av hans hemlighet kan bli uppenbarat i vårt eget skapande. Sayers utgår från och utforskar Gud, treenigheten och den fria viljan.
När man läser Sayers så krävs det att man känner till lite om detektivromanens uppbyggnad, trovärdighet och svaga punkter. Läsaren förutsätts också känna till Hamlet, Vergilius och Dante, för hon har dem hela tiden med sig i sitt resonemang. Som författare så uppehåller sig Sayers mycket vid den litterära skaparkraften som en liknelse av allt skapande och en nyckel till Skaparen. Hon menar att den kristna tron stämmer bra med våra mänskliga erfarenheter. Det är tanken som bär hela boken.
Sayers är inte ute efter att bevisa att den kristna tron är sann hon vill mera göra tydligt vad den kristna tron handlar om.
Dorothy Sayers är mycket bevandrad i klassisk litteratur, teologi och naturvetenskap. Hennes bok är djup och full av lärdom, den är intellektuellt krävande men ändå på något sätt inte svårläst. Man får lov att tänka efter mycket. Trots att boken kom 1941 så är den mycket aktuell för vår tid. Det är väl därför den också är en klassiker.

http://www.libris.se/skaparens-hemlighet-1.791164

Dorothy Sayers (1893-1957) var en engelsk kulturpersonlighet och kanske mest känd som deckarförfattarinna. Men hon var även kulturkritiker, dramaförfattare och teolog.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar