torsdag 1 juni 2017

Den oemotståndliga revolutionenShane Claiborne är utmanande och väldigt rakt på sak med sin bok Den oemotståndliga revolutionen.
Han är en aktivist som skapar en kärleksrevolution med sitt handlande. Han är en av grundarna till The Simple Way, en kristen kommunitet som lever tillsammans med hemlösa i ett av de fattigaste områdena i Philadelphia.
Men Den oemotståndliga revolutionen är ingen uppbyggelsebok, eller ett bibelstudium eller någon lärobok i revolution även fast den är allt det. Boken är Shanes egen andliga resa. Med Shane får vi följa med till Moder Theresa i Calcutta, till Irak under USA:s bombningar, till deras kommunitet i Philadelphia, till Wall Street och många andra platser.

Han ställer den viktiga frågan hur de kristna som bekänner sig till Jesus kan leva i en sådan kontrast till det Jesus sade. Hur de kristna lever i en värld präglad av materialism, militarism och kapitalism och hur det anammat det och förenat det med sin tro.
Medan Jesus och den tidiga kyrkan tog sig an de fattiga och utsatta människorna så har kyrkan idag blivit likgiltig och lever en lagomkristendom. Men medan han påtalar de här sakerna så är han noga med att inte ta avstånd från kyrkan. Men han vill visa att en autentisk kristendom är rotad i tro, handling och kärlek. Den delar med sig så att alla får det de behöver och när kyrkan lever ut sin tro så kan hon förändra den här världen.

Visst är det han skriver präglat av USA och deras samhällssituation men han har ändå många bra saker att dela med sig utav som även utmanar oss här i det ganska så välmående Finland. Han gör det med både humor och allvar.

Boken kom ut på svenska första gången 2007 och utkommer u i en utökad och lätt reviderad nyutgåva.

http://www.libris.se/den-oemotstandliga-revolutionen-1.914299

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar